×
*** KGHM przygotowuje się do tegorocznych obchodów Dnia Hutnika. Główne uroczystości zaplanowano 10 maja w Lubinie. 19 maja w legnickiej katedrze odprawiona zostanie msza święta w intencji hutników i ich rodzin ***

Pracownicy KGHM gotowali z mistrzem Karolem Okrasą. Było pysznie!

Reprezentacyjna sala im. Jana Wyżykowskiego w Centrali KGHM zamieniła się na chwilę w jedną wielką kuchnię. Mistrz Karol Okrasa – z elegancją i klasą – mówił o wyszukanych potrawach, drażniąc kubki smakowe wysublimowanym smakiem podpalanego łososia czy wykwitnie podanymi szparagami.

Głównymi bohaterami warsztatów kulinarnych z Karolem Okrasą byli pracownicy oddziałów i Centrali KGHM, którzy wzięli udział w konkursie wielkanocnym. A których autorskie potrawy znalazły się w limitowanej książce kucharskiej „Wielkanoc z KGHM. Wyjątkowe przepisy rodziny Polskiej Miedzi”. To właśnie tam znalazły się przepisy wielkanocnych potraw przygotowane przez pracowników KGHM.

Finał warsztatów kulinarnych zorganizowano dziś w okazałej sali im. Jana Wyżykowskiego w Centrali KGHM. Na co dzień reprezentacyjne pomieszczenie stało się na kilka godzin jedną wielką kuchnią. Na stołach znalazły się same smakołyki. Był łosoś, szparagi, różyczki kalafiora, suszone pomidory i mnóstwo przypraw.

-Kuchnia to całe moje życie. Uwielbiam gotować. Kładąc się spać nierzadko już myślę, co będę gotował następnego dnia. Nie bójmy się popełniać błędów w kuchni, gotujmy odważnie, eksperymentujmy. Bardzo cieszę się, że będę mógł sprzedać nieco swoich tajemnic tak szacownemu gronu. Myślę, że to będzie dobra zabawa, których finałem będą przygotowane przez was potrawy – mówił na wstępie Karol Okrasa, specjalny gość dzisiejszych warsztatów, autor książek i prezenter programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej.

Pracownicy KGHM okazali się bardzo uważnymi i pojętnymi uczniami sztuki kulinarnej. W lot łapali kolejne wskazówki i cenne porady mistrza Karola w przygotowaniu potraw. A uczestnicy warsztatów musieli poradzić sobie z przyrządzeniem łososia i przygotowaniu szparagów.

-Trema trochę jest, bo stając przed takim mistrzem gotowania, to dłonie mogą drżeć, ale myślę, że będzie dobrze. To ogromne przeżycie stając oko w oko z takim ekspertem w gotowaniu – mówił Piotr Linkowski z Zakładów Wzbogacania Rud KGHM, który w „Wielkanocy z KGHM” popisał się brawurową pieczenią „zając”.

Kilkugodzinne gotowanie z Karolem Okrasą sprawiło, że zapach przyrządzonych potraw jeszcze długo po spotkaniu unosił się na dziedzińcu Centrali KGHM.

 

Wybrane dla Ciebie

Poszukiwany do odsiadki, wpadł w ręce polkowickich policjantów

W Lginiu polkowiccy mundurowi zatrzymali poszukiwanego mężczyznę. Za 28-latkiem wystawiono dwa listy gończe. Najbliższe miesiące spędzi on za kratami.

Policjanci rozdawali odblaski rowerzystom

Legniccy policjanci rozdawali odblaski rowerzystom. Opaski, kamizelki i breloki odbijające światło pozwalają na to by kierowcy dużo szybciej zauważyli rowerzystę na drodze, szczególnie po zmroku.

Branżowe Centrum Umiejętności MCKK uroczyście otwarte

Na terenie poligonu szkoleniowego Miedziowego Centrum Kształcenia Kadr uroczyście dziś otwarto Branżowe Centrum Umiejętności Górnictwa Rud. W nowym budynku znajdują się sale wykładowe, pracownie dydaktyczne i sale szkoleniowe z symulatorami pracy pod ziemią. – To kolejny etap w naszej 30-letniej działalności – powiedział z dumą Bogusław Szyszka, prezes MCKK w Lubinie. 

Nieśli 48-calowy telewizor z Małomic. „Zielona” akcja Zagłębia Lubin

Zużyte monitory i stacje dysków, stare radioodbiorniki, żelazka, suszarki, telefony i słuchawki, zepsute telewizory, czajniki czy ekspresy do kawy. Piłkarskie KGHM Zagłębie Lubin zorganizowało wczoraj zbiórkę elektrośmieci. Kibice Miedziowych nie zawiedli i przyczepka z elektroodpadami szybko się wypełniła.

Sokolniczanie na Dolnym Śląsku – wieczór pełen wspomnień

W najbliższy piątek, 19 kwietnia, w Domu Kultury w Radwanicach odbędzie się wieczór wspomnień o rodakach, którzy prawie 100 lat temu zamieszkiwali przedwojenną wieś Sokolniki pod Lwowem. O ich życiu, tradycjach i przesiedleńczej codzienności opowie dr Małgorzata Michalska z Uniwersytetu Wrocławskiego.

Bieg Szlakiem Dziadoszan o Puchar Wójta Gminy Grębocice

Już wkrótce ruszy Bieg Szlakiem Dziadoszan o Puchar Wójta Gminy Grębocice. To jedna z trakcji majówki na sportowo, jaką zaplanowano w gminie.

Sport

Nieśli 48-calowy telewizor z Małomic. „Zielona” akcja Zagłębia Lubin

Zużyte monitory i stacje dysków, stare radioodbiorniki, żelazka, suszarki, telefony i słuchawki, zepsute telewizory, czajniki czy ekspresy do kawy. Piłkarskie KGHM Zagłębie Lubin zorganizowało wczoraj zbiórkę elektrośmieci. Kibice Miedziowych nie zawiedli i przyczepka z elektroodpadami szybko się wypełniła.

Rozmaitości

Sokolniczanie na Dolnym Śląsku – wieczór pełen wspomnień

W najbliższy piątek, 19 kwietnia, w Domu Kultury w Radwanicach odbędzie się wieczór wspomnień o rodakach, którzy prawie 100 lat temu zamieszkiwali przedwojenną wieś Sokolniki pod Lwowem. O ich życiu, tradycjach i przesiedleńczej codzienności opowie dr Małgorzata Michalska z Uniwersytetu Wrocławskiego.